Jag tänkte "fan, nu dog min mamma"

Det var länge sen hon gick HLR-kursen, men när hennes mamma fick akut hjärtstopp tvekade Julia Messelt inte en sekund.

– Jag ville inte bara stå och titta på när mamma höll på att dö, jag ville känna att jag hade försökt precis allt.

Allt var frid och fröjd kvällen till långfredagen. Som vanligt var Julia Messelt och hennes familj hemma hos mamman i Duved över påsk, men när alla höll på att gå till sängs kom mammans sambo Åke till Julia och var orolig. Något var fel, mamman låg i sängen och verkade visserligen vara vid medvetande men det gick över huvud taget inte att få någon kontakt med henne.

Medan Åke ringde nödnumret 112 försökte Julia att nå sin mamma. Hon ruskade henne, ropade på henne, blev till slut så desperat att hon slog mamman med öppen handflata i ansiktet. Ingen reaktion.

– Det var vidrigt och overkligt hela tiden, men sen kom det hemskaste av allt. Mamma drog helt plötsligt ett riktigt djupt andetag som bara bröts rakt av och då försvann alla livstecken från henne, som om någon hade dragit ur kontakten. Och jag tänkte ”fuck, nu dog min mamma”.

Men det var inget Julia tänkte gå med på.

– Jag blev så arg, jag tänkte inte låta henne lämna mig.

Hon skrek åt sin man att googla HLR och sen satte hon igång. Kompressioner. Inblåsningar. Kompressioner. Inblåsningar. Det är tungt att ge hjärt-lungräddning men Julia bara fortsatte och fortsatte.

– Jag kände mig så stark, det är fantastiskt vad adrenalin gör med kroppen. Samtidigt kände jag mig fruktansvärt ensam med alla tankar som hann flyga genom huvudet.

När ambulanshelikoptern äntligen kom fram satte sig Julia i bilen och körde de tio milen till sjukhuset i Östersund, övertygad om att hon hade träffat sin mamma för sista gången. Men när hon stod i receptionen kom en säng rullande runt hörnet och i den låg hennes mamma med öppna, levande ögon.

– Det var först då, efter att ha hållit igång som en robot i flera timmar, som jag bröt ihop. Då kom all trötthet och rädsla och sorg, samtidigt som jag var så glad att jag faktiskt hade gått den där HLR-kursen för länge sen.

Och att sprida information om vikten av att kunna hjärt-lungräddning är något Julia gör ofta, även nu flera år efter hjärtstoppet.

– Jag tycker att det är viktigt att berätta att det kan göra skillnad, att det kan vara det som räddar livet på någon. Jag tror att det blir så otroligt mycket lättare att leva med sig själv efter en sån här händelse när man vet att man i alla fall gjorde det man kunde och inte bara tittade på.

Text: Karin Aase

Foto: Linus Meyer

Hör mer i slumpens hjältar

Slumpens Hjältar är en dokumentär podd som handlar om civilkurage, om vanliga personer som ingriper när någon annans liv är i fara. Hör Julia Messelt berätta hela historien här.

Relaterat Innehåll

Podcasten

Tillsammans med succépodden "Slumpens Hjältar" lyfter vi civilkuragefrågan och hyllar de hjältar som finns på plats när krisen uppstår.
→ Podcasten