Telefonsamtalet räddade grannens liv

En morgon i november förra året tog SOS-operatören Maria Sahlman emot ett samtal som hon sent ska glömma. På en ö i Göteborgs skärgård hade en man fått hjärtstopp. Inringaren var hans granne Carina Gustfelt Närtell. Genom guidad hjärt-lungräddning över telefon räddade hon hans liv.

Carina Gustfelt Närtell var mitt uppe i morgonrutinerna när hennes granne Mona ringde.
– Jag förstod direkt att något var fel och sprang över, säger Carina.

På golvet låg Monas man, 72-åriga Ola Strömsjö. Han hade fått hjärtstopp och såg redan blek ut när Carina ringde 112. SOS-operatören Maria Sahlman, som arbetar i Östersund, svarade på andra sidan.
– För mig som var i en paniksituation betydde det mycket att mötas av en lugn röst, säger Carina.

Maria frågade om Ola andades.
– Hur ser jag det, minns jag att jag skrek.

Tillsammans konstaterade de att Ola levde men snabbt blev sämre. Det var hög tid att börja med hjärt-lungräddning. Carinas enda erfarenhet var att hon hade gått en första hjälpen-kurs för tio år sedan.
– Det behövs ingen sjukvårdsutbildning för att rädda liv. Vi operatörer stöttar och guidar inringaren i räddningsarbetet, säger Maria.

En stor del av Marias uppdrag är att just guida och lugna. – När jag sa att jag inte kunde hjärt-lungräddning svarade Maria att det visst skulle gå och att vi skulle göra det tillsammans, säger Carina.

Där och då startade en kamp för Olas liv. Carina påbörjade hjärt-lungräddningen med 30 kompressioner och två inandningar för att sedan upprepa proceduren igen och igen. Maria frågade om någon kunde byta av henne i det fysiskt krävande räddningsarbetet men den möjligheten fanns inte.
– Vi kör på, minns jag att hon sa, säger Maria.

Och så plötsligt kom Ola tillbaka.

– Det var en surrealistisk upplevelse hur han återvände från de döda, säger Carina och ler vid minnet. Från ingenstans kunde Ola prata igen.

Kort därefter kom ambulansen och de avslutade samtalet. Läget var kritiskt. Ola fick genomgå en kranskärlsoperation men redan efter några veckor var han tillbaka i vardagen. Carina med. Men hon kunde inte glömma den där vänliga rösten på SOS Alarm som hade hjälpt henne att rädda sin grannes liv. Efter några makalösa sammanträffanden lyckades Carina få tag på SOS-operatören Maria.

– Det var fantastiskt att prata med Carina igen och höra hur allt gått, säger Maria.

De har inte träffats än men de har blivit Facebookvänner och har kontinuerlig kontakt.
– Den här upplevelsen kommer jag att bära med mig resten av livet, säger Maria avslutningsvis.

Text: Camilla Carlsson