De ger råd i giftiga lägen

Att få tala med en expert om man har fått i sig ett potentiellt giftigt ämne kan rädda liv. Genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Giftinformationscentralen får människor hjälp när de har ätit okänd svamp, fått ett bett av en huggorm, tagit en för stor dos läkemedel eller fått en hushållskemikalie i ögat.

– Inget samtal är det andra likt, säger Lovisa Östberg, apotekare på Giftinformationscentralen.

Det ringer i en strid ström i de två angränsande rummen där Lovisa Östberg och hennes kollegor sitter framför varsin dator och tar emot samtal på sex telefonlinjer.

Vi befinner oss i Solna, strax norr om Stockholms innerstad. Här jobbar totalt 36 personer, alltifrån apotekare till läkare, som är experter på akuta förgiftningar. Kärnverksamheten består av telefonjouren där Lovisa Östberg och de andra medarbetarna dygnet runt svarar på frågor om just akuta förgiftningar.

Telefonsamtalen kommer bland annat från människor som ringt SOS Alarm och bett att få bli kopplade till Giftinformationscentralen. Eller så är det situationer där larmoperatören bedömt att den inringande behöver expertråd om den situation hen befinner sig i. Då stannar larmoperatören kvar på linjen och lyssnar för att veta om det behövs en ambulans eller inte. Ofta är samtalen präglade av mycket oro och stress.
– Ibland kan det bli ganska osammanhängande historier. Därför har vi en fast struktur som vi håller oss till för att få fram den viktigaste informationen om när det hände, hur mycket personen fick i sig och om det har kommit någon reaktion, säger Lovisa Östberg.

Giftinformationscentralen har även dagligen kontakt med ambulans- och sjukvårdspersonal.
– Vi bistår med råd om risker med vissa ämnen, vilka symptom som kan uppstå, vad man behöver vara vaksam på och hur förgiftningarna kan behandlas, säger Lovisa Östberg.

Varje dygn besvarar Giftinformationscentralen i snitt 256 samtal. Under sommarmånaderna ökar siffran till 276.
– Då har vi vår högsäsong. Folk är utomhus mer och kommer i kontakt med huggormar, getingar, alger, bär och växter, säger Lovisa Östberg.

Viktigt att tänka på inför sommaren är bland annat att ställa undan tändvätskan utom räckhåll för nyfikna barn, aldrig plocka svamp man är osäker på och inte bada i vatten med mycket alger.
– Vi brukar också kunna lugna oroliga föräldrar med att fem röda bär aldrig är farligt för ett litet barn att äta, oavsett bär. Detsamma gäller en tugga, stor som en sockerbit, av en svamp. I många fall avlastar vi sjukvården och hjälper till att minska antalet onödiga sjukhusbesök, säger Lovisa Östberg.

I år har det kommit in ovanligt många frågor om huggormar. Under april tog Giftinformationscentralen emot 88 samtal om huggormar, jämfört med 30 under motsvarande period förra året. En förklaring kan vara det varma vädret som lockade fram både ormar och människor.
– De första timmarna är mest kritiska om man har blivit biten av en huggorm så man ska alltid ringa oss direkt. Det är viktigt att hålla den utsatta kroppsdelen stilla och i högläge, för att minska risken att giftet sprids i kroppen, säger Lovisa Östberg.

En annan, kanske lite mer oväntad toppnotering bland samtalen, inträffar varje år den tredje torsdagen i maj.
– På förskolans dag får vi alltid extra många samtal om såpbubblor. Då blåser nämligen många förskolor såpbubblor och det händer att barnen smakar på såpbubbellösningen. Det kan svida på slemhinnorna i mun och svalg, men är sällan farligt.

 

Text: Emmy Lundström
Foto: Magnus Liam Karlsson