SOS Alarm och Aftonbladet utser Årets Livräddare

Tillsammans med Aftonbladets Svenska Hjältar letar SOS Alarm varje år efter Årets Livräddare. Känner du någon som har gjort något värt att uppmärksammas? Då kan du nominera din hjälte till att bli Årets Livräddare. Läs mer om andra hjältar nedan.

Göran är Årets Livräddare - Räddade kvinna ur brinnande hus

Ett övertänt hus. En kvinna instängd i källaren, och en våldsam man beväpnad med yxa. En minst sagt allvarlig situation. Men tack vare Göran Josefsson slutade det hela lyckligt. Nu belönas han med utmärkelsen Årets Livräddare.
→ Göran är Årets Livräddare

Lilly, 9, räddade livet på en fyraåring

Vid nio års ålder har Lilly Ekelund nått hjältestatus i Skoghall. Detta efter att ha räddat en fyraårig pojke från att drunkna vid badplatsen Orrleken.
→ Lilly, 9, räddade livet på en fyraåring

När Ida blev påkörd kom Thomas som den räddande ängeln

GÄVLE. På väg till jobbet blev Ida Åkerblom påkörd av en bil. Efter en luftfärd på 15 meter föll hon i backen med bruten nacke och svåra skallskador.
→ När Ida blev påkörd kom Thomas som den räddande ängeln

Nellys HLR räddade lille Jasons liv

SÖLVESBORG. När Nelly Eker var ensam hemma med nyfödde Jason hände det som är alla föräldrars värsta mardröm. Lille Jason slutade plötsligt att andas och blev alldeles blå i ansiktet.
→ Nellys HLR räddade lille Jasons liv

Tonåringarna larmade – Philip och Liam hyllas efter skogsbranden

VÄRNAMO. När skogsbranden spred sig i Apladalen var hembygdsparken hotad. Flera vittnen stod och filmade branden utan att larma 112. – Jag förstår inte hur de tänkte. Det gäller ju att rädda liv, säger 14-åriga Liam Karste.
→ Tonåringarna larmade –

Jiri var död i 20 minuter – så räddade de hans liv

Mitt under träningen rasade Jiri Jerabek, 59, ihop, och var död. Hans hjärta stod stilla i 20 minuter samtidigt som hans vänner, räddningstjänst och ambulanspersonal, kämpade för att rädda hans liv. –Jag är så tacksam för att jag står här idag, en lottovinst är ganska klen i jämförelse, säger han.
→ Jiri var död i 20 minuter

Davoud, 18, räddade tre tjejer ur rykande bil

Davoud Panahi, 18, och två vänner väntade på bussen en vinterkväll när en bil plötsligt fastnar i ett väghinder och voltar. De springer fram till den rykande upp- och nervälta bilen och lyckas få ut tre tjejer. – Vi bestämde oss för att vi måste få ut dem, tänk om bilen exploderar, säger Davoud.
→ Davoud, 18, räddade tre tjejer ur rykande bil

Årets livräddare 2018 Barnen räddade 4-åring från att drunkna

11 juli 2018 var en dag som många andra sommarlovsdagar. Solen stekte och det var varmt i vattnet. Totrabadet norr om Gävle var packat med folk som ville svalka sig. Den idylliska bilden förändrades snabbt då fyraåriga Gabriel hoppade i vattnet utan att kunna simma.
→ Årets livräddare 2018

Trion slet livlös man ur brinnande hus

HÄRRYDA. Genom att krossa en ruta tog sig trion in i det övertända huset. Inne i huset hittade de en allvarligt skadad man. – Vi kämpade tillsammans för att få ut honom, säger Raphael Storck.
→ Trion slet livlös man

Isaac, 19, räddade livlös man från tågspåret

Isaac Neikter förhindrade en tragedi – med några sekunders marginal. När en man föll ner på tunnelbanespåret och blev medvetslös agerade 19-åringen instinktivt. – Jag tänkte inte alls utan förstod bara att han behövde min hjälp, säger han.
→ Isaac, 19, räddade livlös man

Ida, 20, fick 24 000 volt genom kroppen – räddades av Mikael

Tack vare 18-årige Mikaels modiga insats överlevde Ida, 20, mirakulöst. När 24 000 volt rusade genom hennes kropp grep han in – med risk för sitt eget liv. – Jag känner mig evigt tacksam till Mikael. Även om jag inte riktigt vet hur jag ska visa det alla gånger, säger hon.
→ Ida, 20, fick 24 000

Wilma, 16, var fånge i segelbåten – här tackar hon hjälten

I två timmar var 16-åriga Wilma instängd i den kapsejsade segelbåten. I tv-programmet ”Malou efter tio” träffar hon för första gången SOS-operatören som såg till att hon aldrig tappade hoppet. – Han är en av mina hjältar, säger Wilma.
→ Wilma, 16, var fånge i segelbåten

Angelica räddade Anne-Elisabeth efter bilolyckan

Anne-Elisabeth, 63, krockade våldsamt på Riksväg 70. När hon låg med svåra nackskador i en kvaddad bil ingrep Angelica Holm, 32. – Jag är enormt tacksam. Jag ska ge henne en blomsterbukett, säger Anne-Elisabeth.
→ Angelica räddade Anne-Elisabeth

Christina, 80, blev hjälte i branden – hyllas av brandkåren

Christina Nygren, 80, lyckades trots dålig syn och ledsjukdom nå den tunga brandsläckaren när faran var framme. När brandkåren kom dit var 1800-talshuset redan släckt. – Hade jag inte suttit där jag satt, då hade ju huset brunnit ner.
→ Christina, 80, blev hjälte i branden –

Madeleine stoppade förare på väg in i koma

Madeleine fick stopp på den vinglande bilen. Föraren var på väg in i diabeteskoma – på motorvägen. – Jag gjorde som poliser brukar göra på film, säger hon
→ Madeleine stoppade förare

Kollegerna räddade Fares liv "Jag bara kollapsade"

Utan ett ljud segnade Fares Youssef ned – hjärtat hade stannat. Det stod stilla i flera minuter innan kollegerna kom rusande. – Han hade blå läppar, ögonen hade rullat bakåt och huvudet var helt uppsvällt, säger Edward El-Zuoki – en av hans tre räddare.
→ Kollegerna räddade

"Jag skriker till de som är kvar på land att ringa 112"

Simturen höll på att sluta i katastrof för kvinnan som drabbades av en akut astmaattack. Då ingrep 15-åriga Smilla Hägglund och My Ratzburg in och kastade sig i vattnet efter kvinnan. – När vi kom fram var hon helt blå i ansiktet, säger Smilla Hägglund.
→ "Jag skriker till de som är kvar på land att ringa 112"

Hans jamanden räddade livet på 77-åriga Lisbet

Mitt i natten satte sig katten Musse nedanför sin mattes säng och jamade högt, gång på gång. Till slut klev Lisbet Johansson, 77, upp och upptäckte att hennes blodsocker var oroväckande lågt. – Musse är en riktig livräddare, säger hon.
→ Hans jamanden

Läraren Jörgen hör skriken från Malins tält

Plötsligt stod tältet i lågor – och Malin hade ingenstans att ta vägen. En bit därifrån hörde läraren Jörgen Lillieholm skriken och sprang in mot lågorna för att bända upp tältet. – Jag tänkte att ”nej, fan heller” när det började brinna, säger Jörgen Lillieholm.
→ Läraren Jörgen hör

"Varje dag får vi in samtal från väldigt unga människor som gör självmordsförsök. Dessvärre är vi så långt nere i åldrarna som 12–13 år."

Varje dygn rings över 8 000 larmsamtal till SOS Alarm. De tyngsta är självmordssamtalen som handlar om barn och unga. – Det är väldigt tragiskt när unga människor skadar sig själva. Den yngste jag haft i luren var 13 år gammal och det gick inte vägen. Han tog sitt liv under vårt samtal. Vi grät allihop i luren, säger operatören Jessica, 37.
→ "Varje dag får vi in samtal från väldigt unga människor som gör självmordsförsök. Dessvärre är vi så långt nere i åldrarna som 12–13 år."

1-åriga Nora blev livlös – mitt under flygningen

Lilla Nora blir plötsligt helt livlös – på flera tusen meters höjd. Någon läkare finns inte ombord på planet men en BVC-sköterska ser att något händer. –Jag tar upp henne och smärtstimulerar med min knytnäve vid bröstbenet och då kommer hon ju igång igen, säger Malin Wallberg, 49.
→ 1-åriga Nora blev livlös

"Vissa samtal berör lite extra och det här var ett av dem"

Tio-årige Lucas var livrädd, men klarade ändå att ringa nödnumret 112 när pappa Karl-Axel fick ett krampanfall mitt i natten. SOS-operatören Lotta lugnade både honom och lillasyster, och i maj 2017 fick barnen äntligen träffa kvinnan som hjälpte dem genom den tuffa situationen.
→ "Vissa samtal berör lite extra och det här var ett av dem"

Man låg avsvimmad på tågspåret – då ingrep Abdul

När det var två minuter kvar tills tåget skulle rulla in på centralstationen i Nässjö såg 17-åriga Abdul Qudoos Moqadas Stanikzai att en man låg orörlig på spåret. Då agerade han direkt.
→ Man låg avsvimmad på

"Så ser vi att mammans huvud är under vattnet"

Den sjuåriga flickan lekte på klipporna vid badberget. Plötsligt halkade hon ner i det djupa vattnet. När mamman försökte rädda henne gled hon också ner. Och de kunde inte komma upp. –Vi bara slängde av oss skorna och hoppade i, säger 19-åriga Emelie Walcott, som tillsammans med sina vänner räddade livet på de två.
→ "Så ser vi att mammans huvud är under vattnet"

”När det verkligen gällde ställde alla upp så att vi kunde klara situationen”

När terrordådet i Stockholm inträffade tog SOS Alarm emot 700 samtal inom loppet av några timmar. Medarbetare som vanligtvis inte arbetade på larmcentralen den dagen ryckte in för att klara av den höga belastningen. Mitt i händelsernas centrum befann sig Oskar Nirblad. Som ambulansdirigent såg han till att rätt hjälp kom till rätt plats.
→ ”När det verkligen gällde ställde alla upp så att vi kunde klara situationen”

Räddades ur lågorna av sin granne

Lillemor Vestlund, 81, lagade julmat helt ovetandes om att en våldsam brand rasade i hennes fastighet. Att en modig granne valde att agera, när andra tittade på, blev hennes räddning.
→ Räddades ur lågorna