Göran är Årets Livräddare - Räddade kvinna ur brinnande hus

Ett övertänt hus. En kvinna instängd i källaren, och en våldsam man beväpnad med yxa. En minst sagt allvarlig situation. Men tack vare Göran Josefsson slutade det hela lyckligt. Nu belönas han med utmärkelsen Årets Livräddare.

 

Juni 2018 och Göran Josefsson, räddningschef i Malå kommun ligger och sover när telefonen ringer. Ett larm hade kommit in om en övertänd villa i en av byarna, dryga två mil från Görans bostad.

– Ett sådant larm är alltid olustigt. Man undrar om det är folk hemma, om de fortfarande sover och man vet att risken är stor att någon kommer fara illa.

Göran hoppade i kläderna och slängde sig in i bilen. På vägen fick han mer information från SOS-operatören och den var inte positiv. Kvinnan som hade larmat satt instängd i husets källare. Anledningen till att villan brann var att kvinnans ex-man som var dömd till besöksförbud, hade tänt på och nu väntade utanför huset beväpnad med en yxa.

Samtidigt fick Göran besked från polisen att han på grund av den våldsamme mannen skulle avvakta deras ankomst innan han gick fram till huset.

– Men när jag satt där i bilen och såg det brinnande huset bestämde jag mig för att inte vänta. Jag visste att hon satt nere i källaren och att polisen hade sex mil att köra.

 Göran gick upp mot huset och såg att det var övertänt. Gärningsmannen såg han däremot inte till så han började knacka på källarfönstren samtidigt som han ropade kvinnans namn.

– Då öppnade hon en fönsterlucka så att jag skulle kunna dra ut henne, men det var för högt. Hade jag försökt det hade jag bara skadat henne.

 Istället hoppade Göran själv in i källaren för att försöka hjälpa den panikslagna kvinnan ut.

– I normala fall hade jag inte orkat lyfta henne särskilt högt, men nu fick jag ett sådant adrenalinpåslag att hon bara flög ut genom luckan.

 Därefter lyckades han, med hjälp av en låda, att själv kravla sig ut. Han hjälpte kvinnan att ringa sina barn och följde med henne i ambulansen.

– Vi har känt varandra sen ungdomen hon och jag, så det var ju väldigt skönt att det gick bra.

 För sin insats belönas Göran med titeln Årets Livräddare vid Svenska Hjältar-galan i Stockholm den 18 december. Men själv ser han många hjältar i vardagen som förtjänar lika mycket uppmärksamhet.

– Civilkurage kan lika gärna vara att bry sig om sina medmänniskor, att göra något för andra utan att vänta sig någon betalning för det. Ta bara alla de som jobbar ideellt i idrottsföreningar för att hjälpa ungdomar, det är fantastiska människor.

Text: Karin Aase 

Foto: Jonas Gunseus