Årets livräddare 2018 Barnen räddade 4-åring från att drunkna

11 juli 2018 var en dag som många andra sommarlovsdagar. Solen stekte och det var varmt i vattnet. Totrabadet norr om Gävle var packat med folk som ville svalka sig. Den idylliska bilden förändrades snabbt då fyraåriga Gabriel hoppade i vattnet utan att kunna simma.

 

Ida Jupither Berg, 11 år var vid Totrabadet tillsammans med sin mamma Anna för att bada. De bor bara några kilometer från stranden och är ofta där på sommaren. På badet fanns även hennes kompis Arvid Sjöström, 12 år.

– Jag hade precis kommit dit, lagt ut min handduk och gått ned till bryggan. Min kompis Arvid var också på bryggan och höll på att lära en kompis att dyka. När jag var i vattnet såg jag plötsligt en liten pojke komma springandes på bryggan och jag tänkte är inte han lite för liten för att kunna simma.

I nästa ögonblick hade fyraåringen hoppat i.

– Jag såg hur han plaskade och sjönk.

Ida simmade dit så snabbt hon kunde.

– Han hade kommit ganska lång ut från bryggan när jag fick tag i honom. Men när jag skulle sätta ned fötterna nådde jag inte botten. Han höll på att dra ned mig under ytan. Jag ropade på Arvid som jag visste var i närheten, berättar Ida.

– Mitt i ett dyk hörde jag Ida ropa, säger Arvid. Jag hörde på hennes röst att det var något allvarligt.
När Arvid kom upp på bryggan såg han bara lite av håret på den lilla pojken ute i vattnet bredvid Ida.

– Jag hoppade i och simmade dit. Han hade redan hunnit sjunka så jag dök ned. I det mörka vattnet kunde jag inte hitta honom. Jag kom upp till ytan igen, tog ett djupt andetag och dök ned igen. Andra gången lyckades jag få syn på hans ljusa badshorts i det mörka vattnet, tog tag i hans arm och simmade upp mot ytan. Jag minns hans stirriga ögon.
Ida och Arvid hjälptes åt för att få in pojken till bryggan och med gemensamma krafter fick de upp honom.

– Jag satte mig bredvid honom, berättar Ida. Han var blek och hade stirrig blick. Sedan började han kräkas upp vatten.

Tillsammans med en förbipasserande mamma ledde de den fyraåriga Gabriel in till stranden där de mötte hans pappa David. Pappan var rädd och chockad efter att ha sprungit och letat efter Gabriel, ovetande om vad som just hänt.
Ida och Arvid berättade.
Gabriel blev snabbt sämre så David hoppade in i sin bil och körde med ilfart mot den larmade ambulansen.

Redan dagen därpå fick Gabriel åka hem från sjukhuset och i dag är han helt återställd. När Gabriel fyllde fem år var Ida och Arvid bjudna på kalaset.

– Det var skönt att se att han mådde bra och att allt gått så bra, berättar Ida när hon tänker tillbaka på händelsen.

Den 17e december sändes galan Svenska Hjältar i TV3. Ida och Arvid fick priset "Årets livräddare" för sitt agerande den där varma sommardagen på Totrabadet. Priset fick de ta emot på en gala i Stockholm och statyetten överräcktes av självaste simstjärnan Sarah Sjöström.

– Det häftigaste var nog att träffa alla kändisar, speciellt Anders Bagge, berättar Arvid.

– Det var väldigt pirrigt också att kliva upp på scenen och ta emot priset, fyller Ida i. Då var det mycket känslor, framför allt när Gabriel och hans pappa kom upp på scenen vilket vi inte visste att de skulle göra. Då kändes det verkligen som vi hade gjort något bra, avslutar Ida. 

Text: Linus Meyer

Foto: Anna Simonsson