Viktigt meddelande till allmänheten

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Lyssna

Viktigt meddelande till allmänheten används om:

  • Det finns fara för liv, hälsa eller för omfattande skada på egendom eller miljö.
  • Allmänheten behöver nås för att förhindra eller begränsa en fara eller skada. Det kan exempelvis vara vid gasutsläpp, brand som innebär hälsofarlig rök eller vid en risk för explosion.
  • Man behöver använda varnings- och informationssystemet för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle hamna i krig. 

Allmänheten kan uppmärksammas om VMA på flera sätt

  • Genom utomhusvarningssystemet Viktigt Meddelande (VMA-signalen, även kallad ”Hesa Fredrik”).
  • Via Sveriges Radios samtliga kanaler, kommersiell radio och tv-kanaler (till exempel SVT, text-tv och TV4).
  • Genom ett sms till din mobil om den används i det drabbade området.
  • Från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier.
  • Via SOS Alarms 112-app.
  • Som notis i Sveriges Radios app SR Play.
  • I vissa fall genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.

Så ska du agera vid VMA

När du hör signalen eller tar emot varningen via telefon ska du:

  • Följa instruktionerna noga.
  • Gå inomhus.         
  • Stänga dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.

På SVT:s text-tv sidan 100 står det om en VMA-situation pågår. På text-tv sidan 599 kan du får mer information då meddelandet som läses i radio publiceras skriftligt här.

För information vid ett VMA, ring inte nödnumret 112.

Ring i stället informationsnumret 113 13, lyssna på beredskapskanalen SR P4 eller följ information på www.krisinformation.se

Video: Vet du vad du ska göra när utomhusvarningen "Hesa Fredrik" går?  

Transkriberad version av filmen

Så låter de olika signalerna 

Systemet för utomhusvarning har fyra olika typer av signaler:

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten

Viktigt Meddelande har 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders paus mellan och upprepas 6 gånger.  

Flyglarm

Flyglarm är 2 sekunder långa ljudstötar med 2 sekunders paus mellan som upprepas under 1 minut.

Beredskapslarm

Beredskapslarm är 30 sekunder långa signaler med 15 sekunders paus mellan, som upprepas 6 gånger. Det vill säga den pågår i 4 minuter och 15 sekunder.

Faran över

Faran över är en 30 sekunders lång ljudstöt som signalerar att faran är över.

Observera att alla signaler nödvändigtvis inte är en utomhusvarning. Tåg som tutar är exempel på sådant som kan misstas för ett VMA. De signaler som används specifikt vid ett VMA är alltid någon av de ovanstående.

Test av signalen VMA och Faran över

Signalerna Viktigt meddelande och Faran över testas fyra gånger per år. Testet utförs klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Vid testet ges även information i Sveriges Radio. Testet genomförs inte via sms.

Vanliga frågor om VMA

Utökat varningssystem kring kärnkraftverk

Kring kärnkraftverken varnas allmänheten både utomhus som inomhus. Utomhus används samma system som för annan varning utomhus. Inomhus används ett så kallat RDS (Radio Data System)-system via särskilda radiomottagare som är avsedda för varningsmeddelande. RDS-systemet testas på samma dagar som VMA utförs, fast klockan 19.00 på kvällen. Länsstyrelserna i Halland, Kalmar och Uppsala ansvarar för information till allmänheten om kärnkraftsvarningar.

Varning via sms och talmeddelande

SOS Alarm ansvarar för drift och underhåll av en teknisk plattform för att varna befolkningen via sms till mobiltelefon och i vissa fall via talmeddelande till fasta telefoner.

Vid utskick av sms nås de flesta mobiltelefoner som befinner sig inom det berörda området. Olika förhållanden kan dock påverka vilka som nås, till exempel om din mobiloperatör inte har täckning i området, eller om du nyss kommit in i området men fortfarande är uppkopplad till en mobilmast utanför det.

SOS Alarms system kan verifiera hur många som tagit emot varningsmeddelandet.

I systemet finns även en funktion för så kallad geofencing. Det innebär att så länge VMA fortfarande gäller så får du som kommer in i det drabbade området ett VMA-sms. Alla som fått ett VMA-sms kommer sedan att få ett sms när faran väl är över.

Det finns även en funktion för utskick av talade meddelanden till fasta telefoner. Denna används dock undantagsvis då antalet fasta telefoner är färre och minskar i antal. Kapaciteten för utskick är dessutom lägre jämfört med sms.

Information vid ett VMA

VMA-meddelandet läses upp i Sveriges Radios alla kanaler. SR P4 är Sveriges beredskapskanal, och då den lokala P4-kanalen är igång så följer de normalt upp händelsen och kan lämna vidare information.

Du får också information om ett VMA via SOS Alarms 112-app. Du kan ladda ner appen på App Store eller Google Play. 

Hos informationsnumret 113 13 får allmänheten verifierad information från aktörer så som polis eller räddningstjänst.

Vid ett VMA kan 113 13 bekräfta att ett sådant utlysts och orsaken till det. Kommuner, länsstyrelser, regioner eller statliga myndigheter ska, var för sig eller gemensamt, ta stöd av tjänsten för att varna allmänheten, lämna kompletterande information och möta medborgarnas frågor med svar som handlar om händelsens fortsatta utveckling.

Krisinformation.se är myndigheternas samlade webbplats för krisinformation. Vid ett VMA publiceras det där samt skickas ut i deras app. Läs mer på www.krisinfo.se

Vill du veta mer?

Besök Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Information på teckenspråk

Informationen på den här sidan finns på teckenspråk på här.

Läs mer

  • Viktiga nummer

    Här har vi samlat samhällsviktiga nummer och information om när du ska ringa vart. 

  • 112-appen

    Med vår app får du snabbt information om händelser som inträffar i ditt närområde, så att du kan känna dig tryggare och kunna undvika direkt eller indirekt fara. Du kan även ringa 112 via appen och automatiskt dela din aktuella position med oss.

Senast uppdaterad