- Krisberedskap
- Larmhantering
- Samverkan
Ett bevis på vår beredskapsförmåga
Skolskjutningen i Örebro blev en prövning av samhällets krisberedskap och larmkedjans förmåga att hantera en extrem situation. När katastrofen inträffade krävdes snabba och samordnade insatser för att rädda liv och begränsa skador. Insatsen visade hur avgörande en väl fungerande larmkedja är.

En väl fungerande larmkedja
Det första nödsamtalet om skottlossningen på Risbergska inkom klockan 12:33. Inom loppet av några minuter skalades hela arbetet om, fokus lades på att snabbt dirigera ambulanser, fördela resurser och samordna insatsen mellan ambulans, polis och räddningstjänst.
Tack vare mobilpositionering kunde man snabbt se att samtalen kom från samma område, en skola, vilket gjorde att man omgående förstod att det var en större händelse som krävde stora insatser.
Genom den snabba prioriteringen kunde de första polisenheterna nå platsen redan 12:38, fem minuter efter det första 112-samtalet. Ambulansdirigeringen anpassades direkt efter skadebilden, vilket innebar att säkerställa att de mest kritiska patienterna skulle få vård först. Samtidigt höll våra operatörer kontakt med inringare under hela förloppet, dels för att samla information och dels för att skapa trygghet för de drabbade mitt i kaoset. Ett av samtalen pågick i över två timmar.
Kriser är vår vardag
Händelsen i Örebro var en tragedi som skakade hela Sverige, men för oss är kriser en del av vårt dagliga arbete. Vi är tränade för att agera under extrema förhållanden och har rutiner, teknik och expertis som gör att vi snabbt kan anpassa larmkedjan efter händelsens omfattning.
Varje kris är unik, men principerna för en effektiv insats är alltid desamma: snabb analys, korrekt prioritering och tydlig samordning. Oavsett om det handlar om en skolattack, en större trafikolycka, ett hjärtstopp eller en hotfull situation i en bostad så är vi på SOS Alarm den första länken i samhällets livräddande insatser.
Snabb omställning – för att stärka insatsen på plats
När larmvolymerna ökade i Örebro krävdes snabb anpassning. Larmcentralens fokus skiftades på bara några minuter. Viss trafik omdirigerades till andra larmcentraler inom SOS Alarm, vilket frigjorde kapacitet där den behövdes som mest.
Insatsen leddes från larmcentralen i Örebro, där SOS Alarm arbetar i direkt samverkan med polis, ambulans och räddningstjänst. Den fysiska närheten mellan aktörerna möjliggör snabba beslut utan omvägar, en modell som är unik för Sverige.
Det innebär att insatspersonalen på plats kan få stöd i realtid och en samlad lägesbild där de kan agera utifrån uppdaterad information redan på väg till platsen.
Samverkan bygger beredskap
Det som ofta uppfattas som teknik är i grunden samverkan: system, rutiner och beslutsstöd är inte bara verktyg, de är strukturer för att ge människor rätt förutsättningar att rädda liv.
Vår styrka ligger i kombinationen av teknisk precision och operativ erfarenhet. Det handlar om att:
- snabbt samla in och analysera information
- fördela resurser utifrån hjälpbehov, geografi och tillgänglighet
- ge insatsledare underlag för att fatta rätt beslut i rätt tid
Det som gjorde skillnad i Örebro var inte enskilda insatser, utan samspelet. Mellan teknik och människa. Mellan larmcentral och blåljuspersonal. Mellan nationell kapacitet och lokal närvaro.
Redo för nästa händelse
Ingen händelse är den andra lik. Men kraven på tydlig ledning, snabb prioritering och fungerande kommunikation är alltid detsamma. Därför är SOS Alarms verksamhet byggd för att fungera dygnet runt, året om – oavsett typ av händelse, geografi eller hotnivå.
SOS Alarm är en central del i Sveriges akuta samordning. Vi för samman aktörer, skapar gemensam lägesbild och säkerställer att varje insats fungerar som en helhet – från första larmet till sista åtgärden.
Dådet i Örebro visade vad som krävs när det verkligen gäller. Det visade också att vi i Sverige har en beredskap som fungerar – när alla delar samverkar och gör sitt. Då kan vi agera snabbt, träffsäkert och tillsammans.