Utbildningsmaterial för barn och ungdomar

Vi tror att ju tidigare barn får kunskap om Sveriges nödnummer 112 och vad som händer när man ringer, desto fler liv kan räddas. En förutsättning för att barn ska kunna vara till hjälp i nödsituationer är att de känner till nödnumret 112, både hur och när de ska ringa.

 

"Vaddå 112" - Livsviktiga sagor om små hjältar!

Våra barnböcker med livsviktiga sagor är inspirerade av verkliga händelser då barn varit med och larmat 112. Sagorna är författade av Annika Dopping i samarbete med SOS-operatörer med mångårig erfarenhet. Med sagans hjälp vill vi intressera barn för 112. Det är lätt att slå och här finns alltid hjälp att få.

Böckerna vänder sig till de lite yngre som går i förskolan och går att ladda ner som PDF:er. Böckerna finns även som animerade filmer.

Sveriges viktigaste nummer - memory

Att spela spel kan vara ett bra sätt att lära sig Sveriges viktigaste nummer. Ladda ner vårt memory till höger och låt barnen klippa ut och sedan spela.

Dramatisering av ett 112-samtal

Rollspel är ett bra sätt att lära sig hur man ringer ett 112-samtal och vilka frågor man kan tänkas behöva svara på. I lärarmanualen hittar du bra sätt att värma upp och genomföra övningen. Viktigt är att även diskutera med eleverna hur de upplevde rollspelet, reflektioner och oro över om något skulle hända dem själva. Du hittar manus till rollspelet till höger under "Öva på nödsamtal - ett rollspel".

Filmer för barn

Sagan om när Vera går vilse

Sagan om när Elin bränner sig

Sagan om pysselolyckan