Utbildningsmaterial om 112 för barn och ungdomar

Vi tror att ju tidigare barn får kunskap om Sveriges nödnummer 112 och vad som händer när man ringer, desto fler liv kan räddas. En förutsättning för att barn ska kunna vara till hjälp i nödsituationer är att de känner till nödnumret 112, både hur man ringer, vad som händer när man ringer och när man ska ringa. Här hittar du filmer, sagoböcker, ett interaktivt spel, rollspel och memory som hjälper barn och unga att lära sig nödnumret 112 och förstå dess funktion.

Spel: Vet du vilket nummer man ska ringa?

Det är lättare att ta till sig kunskap genom lek. Därför har vi utvecklat ett quiz där barn och ungdomar på ett roligt sätt kan lära sig om Sveriges viktigaste nummer och hur de ska användas. 112-utmaningen är framtaget i samarbete mellan SOS Alarm och polisen. Testa dig själv och utmana kompisarna eller familjen.

Spela 112-utmaningen här.

 

"Vaddå 112" - Livsviktiga sagor om små hjältar!

Våra barnböcker med livsviktiga sagor är inspirerade av verkliga händelser då barn varit med och larmat 112. Sagorna är författade av Annika Dopping i samarbete med SOS-operatörer med mångårig erfarenhet. Med sagans hjälp vill vi intressera barn för 112 och visa att det är lätt att slå och här finns alltid hjälp att få.

Böckerna vänder sig till lite yngre barn som går i förskolan, förskoleklass eller lågstadiet. De går att ladda ner som PDF:er. Böckerna finns även som animerade filmer som ni kan se nedan.

 

Sveriges viktigaste nummer - memory

Att spela spel kan vara ett bra sätt att lära sig Sveriges viktigaste nummer. Ladda ner vårt memory och låt barnen klippa ut och sedan spela.

Ladda ner memory om Sveriges viktigaste nummer här.

 

Dramatisering av ett 112-samtal

Rollspel är ett bra sätt att lära sig hur man ringer ett 112-samtal och vilka frågor man kan tänkas behöva svara på. I lärarmanualen hittar du bra sätt att värma upp och genomföra övningen. Viktigt är att även diskutera med eleverna hur de upplevde rollspelet, reflektioner och oro över om något skulle hända dem själva. Du hittar manus till rollspelet under "Öva på nödsamtal - ett rollspel".

 

Filmer för barn om att ringa 112

Här har vi samlat några animerade filmer som alla är inspirerade av verkliga händelser då barn varit med och ringt nödnumret. Filmerna vänder sig till lite yngre barn som går i förskolan eller förskoleklass.

Sagan om när Vera går vilse

Sagan om när Elin bränner sig

Sagan om pysselolyckan