Organisation

Här finns information om SOS Alarms organisation, våra gemensamma funktioner och dotterbolag.

SOS Alarm består av fyra verksamhetsområden:

Produktion

SOS Alarms kärnuppdrag är vårt statliga 112-uppdrag. Verksamhetsområdet Produktion erbjuder flera tjänster med staten, landsting, kommuner och myndigheter som uppdragsgivare. Inom Produktion finns 112-tjänsten, krisberedskapstjänster, tjänster inom räddning och vård samt säkerhets- trygghets- och jourtjänster såsom larmmottagning, larmverifiering och larmförmedling. Samtliga uppdrag syftar till att producera tjänster för ett tryggare Sverige.

Tjänsterna inom verksamhetsområdet hanteras vid 15 SOS-centraler i hela Sverige av cirka 900 medarbetare.

Affär

Verksamhetsområdet Affär ansvarar för SOS Alarms samlade erbjudande och att detta är värdeskapande och attraktivt för kunderna. Syftet är att utveckla SOS Alams affär till hållbara och lönsamma erbjudanden av tjänster med ett högt kundvärde som hjälper våra kunder och samverkanspartners att lyckas i sina åtaganden.

IT

SOS Alarms gemensamma IT-avdelning tillhandahåller tjänster inom förvaltning, utveckling, support och drift av företagets IT-tjänster. Verksamhetsområdet IT bidrar till att stärka IT-leveransen i alla våra affärer samt utveckla och förstärka SOS Alarms innovationsförmåga bland annat genom utveckling av befintliga och nya IT-lösningar.

Säkerhet

Verksamhetsområdet Säkerhet har det övergripande ansvaret för SOS Alarm koncernens säkerhetsarbete och krisberedskapsförmåga.

 

Koncerngemensamma funktioner: 

Finans & Business Control

Koncernfunktionen har det övergripande ansvaret för bolagets långsiktiga inriktning. Verksamheten ansvarar även för att SOS Alarm genomför affärsmässiga inköp och upphandlingar samt att vi redovisar och rapporterar det vi gör på ett korrekt sätt. 

Kommunikation 

Funktionen har bland annat hand om medierelationer, samhällskontakter, varumärkesrelaterade frågor, redaktionellt innehåll i ett stort antal kanaler, medarbetarkommunikation, marknadskommunikation och events.

HR

Den koncerngemensamma funktionen Human Resources, HR, arbetar med att ge verksamheten de verktyg och processer inom HR för att möjliggöra och skapa förutsättningar för att företaget ska nå sina mål.

 

Dotterbolag: 

YouCall Sverige AB

SOS Alarm bedriver verksamhet genom dotterbolaget YouCall Sverige AB. Människor, avancerad telekommunikation och djup integration i kundens IT-system är tre huvudkomponenter i YouCalls verksamhet. YouCall har en viktig roll i att komplettera SOS Alarms tjänster, inte minst avseende informationsnumret 113 13. YouCall Sverige AB är ett av de ledande kontaktcenterföretagen inom telefoni på distans och kundtjänst med kunduppdrag över hela Sverige. En viktig del i YouCalls verksamhet är rollen mot centrala myndigheter – att samordna, administrera samt koordinera uppdrag av varierande slag.

YouCalls grundtjänster:

  • Servicedesk: Agera telefonist på distans med full integration i kundens växel.
  • Helpdesk: Erbjuda kundtjänst åt olika kunder med hög integrationsförmåga i uppdragsgivarens processer.
  • Infodesk: Vara den personliga rösten och hjälpen i 24-timmarsmyndigheten till kommuner, statliga verk och landsting.

Läs mer om YouCall här

SOS Alarms Innovation AB 

SOS Alarm Innovation AB ska stärka och accelerera SOS Alarms innovations- och utvecklingsförmåga. Målet är att utveckla nya tekniska och digitala trygghets- och säkerhetslösningar inom alla SOS Alarms verksamhetsområden, såväl inom vård- och räddningstjänster som krisberedskap, trygghet och säkerhets- och jourtjänster.

Några resultat av SOS Alarms teknik- och innovationsutveckling är 112-appen, ett nytt medicinskt beslutsstöd med AI-stöd, akutmedicinska drönartrasporter för bland annat hjärtstartare, digitala nycklar för enklare inpassering för ambulans och räddningstjänst samt en MC-app som känner av en olycka med hjälp av algoritmer och sensorer.

SOS Alarm ser stora möjligheter genom innovationsarbete, exempelvis att i framtiden kunna upptäcka sjukdom och olyckor genom sensorer som larmar. Ytterligare potential finns i SOS Alarms stora datamängd som visar hur Sverige mår i realtid. Genom AI-stöd skulle SOS Alarm snabbt kunna analysera händelser och flagga för en misstänkt terrorattack eller virusutbrott i ett område.

 

Senast uppdaterad