SOS Alarm i samverkan för ökad trygghet
SOS Alarm har nära samarbeten med flera av samhällets kris- och säkerhetsaktörer. Genom samverkan delas relevant information, lärdomar och gemensamma utmaningar för att på strategisk och operativ nivå öka tryggheten och säkerheten för Sverige som nation och dess invånare.
Urval av SOS Alarms samverkansforum
112-rådet
112-rådet är en mötesplats för strategisk samverkan som bildades av SOS Alarm 2002 efter samråd med Regeringskansliet. I rådet ingår företrädare för myndigheter och organisationer. 112-rådets uppgift att vara förslagsställare, rådgivare och referensorgan till SOS Alarm avseende 112-tjänstens funktion, utformning och utveckling. Rådet ska särskilt följa tillämpningen av det så kallade alarmeringsavtalet mellan staten och SOS Alarm och vid behov föreslå ändringar i detta. Rådet sammanträder fyra gånger per år efter kallelse från SOS Alarm. I rådet ingår:
Sveriges Kommuner och Regioner, Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Tullverket, Giftinformationscentralen, Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen, Svenska kyrkan, länsstyrelserna, Trafikverket, Transportstyrelsen samt Statens Haverikommission. SOS Alarm kan vid behov bjuda in andra aktörer till rådet.
Beredskapssektorn Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen
SOS Alarm är adjungerade i beredskapssektorn Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Beredskapssektorns uppgift är att utveckla och säkerställa förmågan att genomföra räddningsinsatser och skydda civilbefolkningen över hela hotskalan, i första hand för att säkerställa människors överlevnad och i andra hand för att begränsa skador på egendom och miljö.
SOS Alarms chefsläkarnätverk
Nätverket fungerar som ett rådgivande organ vars mål är att skapa en patientsäker, jämlik, robust och personcentrerad vård. Arbetet sker genom att gemensamt bedöma risker på systemnivå och utbyta erfarenheter kring hur aktörerna på bästa sätt skapar en sammanhållen patientsäker larmkedja.
Nationella nätverket för chefläkare
SOS Alarm deltar i Nätverket Sveriges Chefläkare vars mål att tydliggöra och utveckla chefläkarrollen, främst i arbetet med förbättrad patientsäkerhet. Nätverket har idag drygt 200 medlemmar.
Råd för kommunal räddningstjänst
Representanter från elva räddningsområden i landet träffas tillsammans med SOS Alarm, MSB och SKR. Syftet är att arbeta med strategiska frågor och långsiktig utveckling av frågor som berör alarmerings och räddningstjänst.
Kvalitetsgrupp tillsammans med MSB
Kvalitetsgruppen är en del av en samverkansöverenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som arbetar med krisberedskaps-och beredskapsfrågor.
Forum för samverkan och utveckling
SOS Alarm har ingått särskilda överenskommelser för samverkan och utveckling med Polisen och med Sjöfartsverket.
Senast uppdaterad