Obemannade butiker – en växande trend
Utvecklingen mot helt obemannade livsmedelsbutiker eller så kallade hybridbutiker med bemanning under vissa tider väntas öka kraftigt de kommande åren. SOS Alarms partner SafeTeam har redan ett hundratal anslutna butiker där de svarar för utrustning, installation och service av säkerhetssystemen.

SafeTeams kameraövervakning hanteras av SOS-operatörer som snabbt kan verifiera såväl felaktiga inpasseringar som pågående inbrott, brand eller nödlarm.
– SOS Alarm har verkligen imponerat med sin mycket avancerade förmåga att ta emot kamerahändelser direkt från de system som vi har installerat, med vassa teknikexperter som stödjer oss som installatör. Vi får återkommande höra från våra gemensamma kunder att SOS Alarm har trevliga och lugna operatörer som är tillmötesgående vid larmhändelser. Dessutom har SOS Alarm en fantastisk responstid vid larm, säger Erik Lindgren, affärsområdeschef Retail- & Rikskunder, SafeTeam.
Obemannade butiker gör det möjligt för butiker på mindre orter eller i glesbygd som har ett begränsat kundunderlag att överleva i konkurrensen med större livsmedelsbutiker i närliggande tätorter. Samtidigt växer en annan trend, nämligen att stora livsmedelsbutiker kan erbjuda kunder tillgång till nödvändiga varor i en anslutande modul när ordinarie butik håller stängt.
– Till skillnad från jourbutiker som måste hålla en högre prisnivå till följd av att de är bemannade kan ”vanliga” livsmedelskedjor erbjuda kunder sin normala prisnivå även efter stängning, säger Erik Lindgren och fortsätter:
– I de fall det är i deras vanliga butikslokal så går vi tillsammans med butiksägaren igenom vilka typer av varor som ska erbjudas och om vissa utrymmen kanske behöver stängas av.
INPASSERING VIA APP ELLER BANKID
Gemensamt för de obemannade butikerna är att det krävs någon form av inpasseringssystem, antingen i form av särskilda appar eller genom BankID. Apparna kan även användas för skanning av varor och betalning.
Kameraövervakningen i butikerna bygger på att kunder i förväg godkänt att de filmas. Den möjliggör övervakning som sedan kan påkalla SOS-operatörens uppmärksamhet vid onormala eller icke-godkända händelser. Det kan vara snatterier eller skadegörelse men även brand eller annat som kräver räddningsinsatser.
– Tillsammans med SOS Alarm går vi igenom de olika funktionerna som kan trigga larm med butiksägaren, berättar Erik Lindgren. Det känns tryggt att SOS Alarm kan larma ut rätt resurser när det krävs. Räddningstjänsten, bevakningsföretag eller polisen har naturligtvis stor nytta av att få mer information, att butiken faktiskt är öppen och att kunder är i lokalen om det kommer ett larm mitt i natten från en butik som annars förmodas ha stängt. Det blir möjligt när larmoperatören kan se händelsen i realtid och kan bekräfta om det finns kunder i butiken eller inte.
SVÅRARE ATT SNATTA
Samtidigt konstaterar Erik Lindgren att snatterier i obemannade butiker är betydligt svårare eftersom kunden, till skillnad från i vanliga butiker, är känd till utseende och namn. En annan fördel är att varor som kräver ålderskontroll även kan säljas eftersom åldern redan fastställts vid inpasseringen.
Innan systemen aktiveras stresstestas de i samverkan med butiken och sedan sker en löpande kontroll av att funktionerna fungerar som tänkt. Så långt som möjligt åtgärdas fel på distans med hjälp av butikspersonal – allt från dolda kameravinklar till butiksinredning som av misstag skymmer kameran.
Kostnaderna för butiksägaren beror till stor del på omfattningen av säkerhetsutrustningen från start och hur mycket som kan återvändas i systemet. Men SafeTeams erfarenhet är att systemen är återbetalda efter bara några månader.
– Det ska bli spännande att se hur obemannade koncept utvecklas för fler näringar utöver livsmedelsbutiker, bland annat för gym, sko- och klädbutiker, blomsterhandlare, apotek eller verktygsgrossister, avslutar Erik Lindgren.
Artikeln är ett utdrag ur årsberättelsen 2022, hela årsberättelsen finns att läsa här.