– Vi välkomnar att den nya grundersättningen för alarmeringsavtalet har höjts, men samtidigt är avtalet fortsatt underfinansierat. När vi ska lägga verksamhetsplan och budget för kommande år får vi inte full kostnadstäckning vilket är en stor utmaning för en samhällsviktig verksamhet som SOS Alarm, säger Madeleine Raukas VD på SOS Alarm.
SOS Alarms prognos för löpande verksamhet, ökade löne- och lokalkostnader samt höjd förmåga för att fungera över hela hotskalan, motsvarar 572 miljoner kronor för 2025. I praktiken innebär tillskotten ett gap på - 128 miljoner kronor år 2025 jämfört med bolagets behov.
– SOS Alarm har satsat på arbetsmiljö och nyrekrytering vilket har gett stabilitet och låga svarstider på nödnumret 112. För att bibehålla leveransförmågan och möta ökade kostnader för till exempel personal och lokaler behövs en långsiktigt stabil finansiering. Samtidigt görs tunga investeringar i anpassning till totalförsvaret inom SOS Alarm vilket också kräver resurser. Vi kommer nu analysera och prioriterar hur vi ska använda medlen, säger Madeleine Raukas, VD för SOS Alarm.