Ny avhandling ger kunskap om hjärtstoppssamtal

När någon drabbats av plötsligt hjärtstopp är tiden till hjälp avgörande för chansen till överlevnad. I Fredrik Byrsells avhandling undersöks larmcentralers prestation i hjärtstoppssamtal, med målet att rädda fler liv.  

Fredrik Byrsell, doktorand SOS Alarm, vid disputation.

– Hjärtstopp är det mest akuta som larmcentralen hanterar, och hur vi hanterar dem har en direkt påverkan på hur det går för patienten, säger Fredrik Byrsell, doktorand på SOS Alarm.  

Fredrik Byrsell började sin karriär på SOS Alarm för tio år sedan i rollen som SOS-sjuksköterska. Han gav rådgivning i 112-samtal och hjälpte till att bedöma ambulansbehov. När en doktorandtjänst på Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet/Södersjukhuset dök upp bestämde han sig för att ta sig an en ny utmaning. Nu är han SOS Alarms första anställda doktorand och har under fyra års tid studerat larmcentralers hantering och prestation i hjärtstoppsamtal.  

– Det är viktigt att kontroller av hur man presterar i hjärtstoppssamtal sker kontinuerligt, och mäts minst en gång om året för att kunna identifiera eventuella brister och hitta lösningar för att kunna prestera bättre. Det absoluta målet är att rädda fler liv, säger Fredrik Byrsell.  

Vad har avhandlingen kunnat visa? 

– Det är främst tre saker. Först och främst att tidig upptäckt av hjärtstopp i larmsamtalet räddar liv. Även att det är viktigt att tidigt starta telefonassisterad hjärt-lungräddning. Avhandlingen visar också att SOS Alarms beslutsstöd STEP gör att SOS-operatörerna effektivare kan uppfatta hjälpsökande med hjärtstopp och starta telefonassisterad hjärt-lungräddning, säger Fredrik Byrsell.  

Bättre hantering av hjärtstopp med STEP 

2021 implementerade SOS Alarm det mediciniska beslutstödet STEP, som ger SOS-operatören intervjustöd i vårdbedömning för att effektivt kunna hantera vårdsamtal till 112. Avhandlingen visar att STEP har givit bättre effekt än med det tidigare beslutstödet i att identifiera hjärtstopp, med utgångspunkt i de mål som American Heart Association satt upp för hjärtstopp. Målet är att hjärtstopp ska kunna identifieras inom 60 sekunder i median. Inom 90 sekunder i median ska operatörsledd hjärt-lungräddning påbörjas.  

– Jag känner mig trygg med att SOS Alarms sätt att arbeta är patientsäkert och det är vad avhandlingen visar. Det är jättebra att vi har identifierat en förbättring kring hur vi bedömer hjärtstopp om man jämför med det tidigare beslutsstödet. Vi har säkerställt bättre förutsättningar när vi bytte system, säger Camilla Nylén, verksamhetschef Vård på SOS Alarm.   

Vad innebär det här för den som ringer in till 112? 

– Vi är i dag snabbare på att identifiera hjärtstopp och det innebär mer effektiva samtal med den som ringer in till oss. Även att telefonassisterad hjärt-lungräddning ges till fler, säger Fredrik Jonsson, chefläkare på SOS Alarm. 

Samarbetet med Karolinska Institutet/Södersjukhuset fortsätter  

Efter doktorsexamen har Fredrik Byrsell ny kompetens som SOS Alarm kommer att kunna förvalta genom att hitta nya, intressanta områden att forska i. Fredrik Byrsell fortsätter att arbeta med att koordinera forskningsinitiativ.  

– Vi kommer att ta ett större grepp om forskning inom SOS Alarm, och inte bara ur ett vårdperspektiv. Vi tittar på flera olika områden för att kunna ta nästa steg, vi vet var vi har våra styrkor och var vi har våra förbättringsområden, avslutar Camilla Nylén.  

Andra åtgärder för att öka överlevnaden vid hjärtstopp

Sms-livräddare är ett system där frivilliga med kunskap i hjärt-lungräddning kan registrera sig för att bidra med HLR vid hjärtstopp. Vid inkommande 112-samtal om hjärtstopp lokaliserar SOS Alarm om det finns en sms-livräddare i närheten som kan påbörja första hjälpen till dess att ambulans är på plats. I dag är totalt 14 regioner i Sverige anslutna till tjänsten. Du behöver vara över 18 år och ha kunskap i hjärt-lungräddning för att kunna använda appen. Ett flertal olika aktörer erbjuder kurser i hjärt-lungräddning. I 112-appen finns instruktioner om vad du snabbt kan göra om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Där finns även länk till Svenska HLR-rådets interaktiva webbutbildning.  

 

Fler artiklar

  • 2G och 3G släcks ner – är du redo?

    Dagen när 2G- och 3G-näten stängs ned närmar sig. Företag och organisationer har börjat anpassa sig för att möta de nya förutsättningarna – men mycket återst...

    Telemast i svenskt landskap