Vi stärker medborgardialogen för ett tryggare Sverige

Sedan 2019 har 112-appen bidragit med viktig händelseinformation om olyckor, kriser och pågående blåljushändelser till allmänheten. Under året användes appen av över 1,5 miljoner användare i Sverige. Ett unikt samarbete med Polismyndigheten inleddes också för att allmänheten snabbt ska få kännedom om pågående händelser med grovt våld i deras närhet.

‍
112-appen

Vi stärker medborgardialogen för ett tryggare Sverige

112-appen har blivit SOS Alarms viktigaste verktyg för att informera allmänheten om pågående bränder, trafikolyckor, explosioner och båtolyckor. Syftet är att skapa en tryggare vardag för allmänheten och samtidigt stödja larmhanteringen. Användningen ökar och runt om i Sverige laddar fler och fler ner appen och använder den regelbundet.

– Appen hjälper till att minska belastningen på 112 och gör att de som befinner sig i en verklig nödsituation når fram snabbare till våra operatörer. När allmänheten genom appnotiserna ser att vi har koll på händelsen och meddelat att hjälp är på väg minskar det antalet inringare till 112, förklarar Rebecka Andreasson Lindin som är ansvarig för 112-appen.

Porträttbild på Rebecka Andreasson Lindin, ansvarig för 112-appen på SOS Alarm
Rebecka Andreasson Lindin, ansvarig för 112-appen på SOS Alarm

Polissamarbetet ska hjälpa i kampen mot det grova våldet

Appens utvecklingsområden undersöks löpande i takt med att samhället förändras. Det finns ett växande intresse bland andra aktörer att använda 112-appen för att sprida samhällsviktig information.

I april 2024 inleddes därför ett pilotprojekt med Polismyndigheten för att stötta arbetet mot det grova våldet i nätverksmiljöer. Genom projektet kan Polisen direkt i 112-appen skicka meddelanden till användare i specifika geografiska områden där exempelvis skjutningar eller sprängningar inträffat. Funktionen gjorde det också möjligt för Polisen att sprida brottsförebyggande information samt inhämta tips via appen. 

Läs hela artikeln i 112-rapporten (PDF)