Vi förverkligar försvarsbesluten

Explosioner, cyberangrepp, krig och väderhändelser – det är några av de ärenden som SOS Alarms Krisberedskapsavdelning bevakar dygnet runt, året om. Sedan januari 2024 har avdelningens uppdrag breddats och när Sveriges Nato-inträde var ett faktum i mars ställde det nya krav på både beredskap och samordning.

‍

SOS Alarms Krisberedskapsavdelning har ett unikt uppdrag som samverkansfunktion mellan myndigheter och andra samhällsviktiga aktörer. I korthet bevakar avdelningen omvärldsutvecklingen för att tidigt identifiera händelser som kan komma att utgöra ett hot mot Sverige och svenska intressen, på hemmaplan och ute i världen.

Kriget i Ukraina, konflikterna i Mellanöstern, klimatförändringar, väderrelaterade kriser, cyberangrepp, explosioner, polarisering, demonstrationer, Eurovision och 
terrorism – är några exempel på de typer av omvärldshändelser som bevakats av avdelningen under 2024.

– Kriget i Ukraina och konflikten i Mellanöstern har påverkat hela Europa, inte minst Sverige. Vad som händer i vår omvärld stannar inte där, utan tar sig uttryck på flera sätt, exempelvis i form av ökad polarisering och konflikter mellan individer och grupper i samhället, förklarar Johan Modigh, chef för Krisberedskapsavdelningen.

Under 2024 ökade ett antal olika ärendetyper som hanterades av Krisberedskapsavdelningen varav explosioner var en typ av händelse som ökade rejält jämfört med fjolåret – hela 33 %.

Ärenden som befarad fara eller hot om händelser, exempelvis olyckor, bombhot, sabotage och upplopp, ökad med nästan 17 % jämfört med året innan. Kategorin “annat våld” som avser icke-dödligt våld ökade med knappt 22 % jämfört med 2023 medan ärenden som handlade om pågående dödligt våld minskade med nästan 40 %. 

– Vi ser även tuffare vädervarningar med mer regn, översvämningar och snö. Exempelvis snökaoset i Skåne i början av 2024, där E22:an drabbades hårt, men även sommarens översvämningar i Östergötland. Det kräver att vi på SOS Alarm snabbt kan larma och informera våra partners för att möjliggöra samverkan i ett tidigt skede, säger Johan Modigh.

Läs hela artikeln i 112-rapporten (PDF)