Vår app
Med vår app får du snabb information vid händelser som inträffar i din närhet. Du kan även dela din position till andra samt till oss på SOS Alarm, vilket gör det lättare att veta var du är.
 • Ring 112
 • Händelser
 • Din position
 • Viktiga nummer
 • Kartstöd

Så funkar den

Ring 112

Du kan ringa 112 direkt i appen. Det är en stor blå ikon som du enkelt kommer åt när du öppnar upp appen. Om du ringer 112 via appen kommer du att automatiskt dela din position med SOS Alarm, vilket innebär att vi så snabbt som möjligt kan identifiera platsen för händelsen och att hjälp kan hitta fram snabbare.

Händelser

I appen publicerar SOS Alarm information om olika typer av händelser som sker i din närhet. De publiceras under fliken aktuellt och går ut som notiser om du har valt detta i dina inställningar. De händelser som publiceras är VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och 112-händelser som gäller bränder, trafikolyckor och båtolyckor.

Se och dela din position

I appen kan du enkelt se din aktuella position på en karta. Du kan också dela din position med andra genom att använda funktionen ”visa på karta”. Du väljer själv hur och med vem du delar till.

Viktiga nummer

I appen finns fyra samhällsnummer samlade som är viktiga att känna till. De fyra samhällsnumren är 112, 113 13 114 14 och 1177. Här finns kort information om varje nummer och du kan ringa direkt till dessa via appen.

Kartstöd och talsyntes

I appen finns ett extra kartstöd för synskadade och barn. Kartstödet visar tydligt om man rör sig närmre eller längre ifrån en händelse. För synskadade finns även en integrerad talsyntes, vilket innebär att du kan få informationen uppläst.
Notiser och inställningar
Notiserna är själva kärnan av appen och de baseras på dina inställningar. Om du har aktiverat positionering i din telefon skickas notiser om händelser som inträffar i din närhet. Det finns olika typer av notiser, bland annat Viktig meddelande till allmänheten och olika 112-händelser.

Vanliga frågor och svar

Jag är i närheten av en olycka, men varför får jag ingen info?

Alla utryckningar syns inte i appen. Tillsammans med räddningstjänsterna har vi valt att informera om händelser klassade som brand i byggnad, brand utomhus, trafikolycka samt båtolycka. Denna klassning sker i nödsamtalen som vi tar emot på 112. Beroende på vilken klassning händelsen får och var i landet den inträffat har utskicken av notiser olika utskicksradier. Det innebär att du kan få notiser om händelser som sker inom olika avstånd från din position. 

Varför får jag inga notiser numera?

Kontrollera att:

 • Du har rätt inställningar för att appen ska fungera optimalt som du kan kontrollera i appen under Profil/telefoninställningar
 • Din position i appen stämmer överens med verkligheten, se Hem/visa på karta
 • Har senaste versionen av appen

Om ja på allt detta så kan det faktisk vara så att det inte inträffat någon olycka på länge i ditt område av den typen som vi informerar om.

Varför får inte jag notisen, när en person bredvid mig får det?

Kontrollera att: 

 • Du har rätt inställningar för att appen ska fungera optimalt som du kan kontrollera i appen under Profil/telefoninställningar
 • Din position i appen stämmer överens med verkligheten, se Hem/visa på karta
 • Att personen bredvid dig också har en korrekt position, dvs väldigt nära din.
 • Har senaste versionen av appen

Om ja på allt detta så får vi be dig att skicka in ett tekniskt supportärende så att vi kan titta närmare på det och eventuellt felsöka.

Jag har fått en notis, men varför syns den inte i appen?

Det beror troligen på att den har avslutats fort. Klickar man på notisen får man info om att den är avslutat men öppnar man bara appen så är den borta. Det är ganska vanligt att händelser avslutas fort då tex ny info kommer in till räddningstjänst som då gör en bedömning att utryckning inte krävs. Vi tittar på hur vi kan förbättra detta

Kontakta oss

Har du idéer och förbättringsförslag som kan göra den bättre, eller undrar du något som du inte fått svar på under sektionen Vanliga frågor och svar?

Användarvillkor