
Teknikskiftet från 2G- och 3G-näten till de modernare teknikerna har inletts. De nyare 4G- och 5G-näten behöver mer frekvensutrymme och därför kommer de gamla mobilnäten att stängas ner. Operatörerna rapporterar om stora trafikökningar i näten, särskilt när det gäller dataanvändning, som 4G- och 5G-näten klarar betydligt bättre än de gamla mobilnäten. Den ökade efterfrågan på datakommunikation gör att nyare tekniker som 4G och 5G, med bättre användarnytta och användarupplevelse, behöver breda ut sig. Operatörerna uppgraderar därför all utrustning samt bygger ut 4G och 5G.
– De nya näten är säkrare och har bättre funktionalitet. Detta är ett teknikskifte som görs över hela världen och framöver kommer det inte att finnas utrustning och reservdelar för 2G- och 3G-teknik. Det är inte heller energieffektivt att fortsätta köra flera halvtomma nät, utan mer hållbart att stänga ned de gamla för att göra plats åt de nya, säger Robert Liljeström, näringspolitisk expert med fokus på telekom och digital infrastruktur på TechSverige, en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom techsektorn.
Teknik kommer att sluta fungera
Teknik som enbart utnyttjar 2G och 3G kommer att sluta fungera när de gamla näten stängs ned. Både mobiltelefoni och mobilt bredband påverkas av avvecklingen. Men framför allt kommer uppkopplad utrustning beröras av teknikskiftet, till exempel parkeringsautomater, videoövervakning samt larmtjänster som trygghetslarm, eCall (den europeiska nödtjänsten för bilar) och inbrottslarm.
– I vissa fall är det upp till tillverkarna eller leverantörerna att informera, exempelvis kommer säkerligen bilar med eCall-tjänsten kallas in för byte eller uppgradering. Men användaren har också ett eget ansvar att hålla sig informerad om vad man behöver göra, säger Hannes Lind, produktägare inom Säkerhet & Jourtjänster på SOS Alarm.
Det är viktigt att man som användare ser över all utrustning i tid och försäkrar sig om att den är kompatibel med 4G eller 5G. Nedsläckningen av 3G-nätet har pågått i över två år och det är i dag nedstängt i stora delar av Sverige, medan 2G-nätet planeras stängas ned i slutet av 2025. Men det betyder inte att man kan vänta till slutet av 2025 med att uppgradera sin teknik. Dels är det ett förarbete som ska hinna göras, dels riskerar det ett för högt tryck hos installatörerna om för många väntar in i det sista.
– Våra samarbetspartners och installatörer är redo och beredda att hjälpa till med att uppdatera tekniken. Mitt tips är att man ser över sina anläggningar och tar kontakt med sin installatör så snart som möjligt, säger Maria Söderqvist, partneransvarig på SOS Alarm.
Det skiljer sig hur redo organisationer är inför skiftet, men de allra flesta är välinformerade och vet vad som behöver göras. Hannes Lind tipsar om att hålla sig underrättad om hur planen för nedsläckningen ser ut på operatörernas hemsidor och ta del av information hos Post- och telestyrelsen (PTS).
– Man behöver sätta sig i förarsätet och ta kontroll. Det handlar om att göra ett inventeringsjobb och identifiera vilka lösningar som används i verksamheten. När man vet vad som behöver bytas ut är nästa steg att göra upp en plan för hur det ska gå till i samråd med installatörer, säger han.
Kan bli en förändringsmotor
Både privatpersoner och organisationer, allt från privata företag till offentlig verksamhet, berörs av avvecklingen. Exempelvis påverkas kommuner och kommunala bolag som VA-verksamhet (vatten och avlopp), energi, vård och omsorg samt kollektivtrafik. Bland kommunerna är det framför allt larmanläggningar och system för mobiltäckning inomhus som behöver ses över.
– Anläggningar för inbrottslarm och driftlarm använder i dag till väldigt stor del 2G-teknik. Där pågår arbetet med att se över vad som används och byta ut det gamla hos de flesta kommuner, säger Göran Bertilsson, affärsutvecklare på SOS Alarm och fortsätter:
– Mobiltäckningen är också en stor fråga för regioner och kommuner. Många stora byggnader, som sjukhus och allmänna anläggningar av olika slag, har utrustningar för att förbättra täckningen inomhus. De måste anpassas för att fungera med 4G och 5G – och det är dyrt.
För de flesta privatpersoner sker det här ganska mycket under radarn. Merparten har i dag nya mobiltelefoner som inte använder de gamla näten. Men det kan fortfarande drabba den användare som har en äldre mobil och inte nås av informationen i tid.
– Det finns kanske exempelvis äldre personer som behöver stöttning av sin omgivning för att se till att de har en mobil som klarar att kommunicera över 4G eller 5G. Ur den aspekten kan det vara tryggare för de äldre som har hemtjänst och använder trygghetslarm, som ju också är en produkt som kommer att påverkas av avvecklingen. Där har kommunerna varit snabba på bollen, eftersom den typen av larm hör till de produkter som är kritiska och identifierade, säger Hannes Lind.
Robert Liljeström på TechSverige ser en positiv förändringskraft i skiftet till de nya mobilnäten.
– Att få med alla till den nya tekniken har en otroligt positiv effekt på samhället i stort. Genom digitalisering effektiviserar man verksamheter och de nyare mobilnäten möjliggör den utvecklingen på ett helt annat sätt. Så det här kan bli en stor förändringsmotor också, säger han.