Så är SOS Alarm en del av samhällets krisberedskap
De allra flesta förknippar SOS Alarm med Sveriges nödnummer 112. Men i vårt uppdrag ingår också att vara en samordnande funktion för att bevaka och analysera händelser som påverkar eller riskerar att påverka Sverige och svenska intressen.

– Vi har en unik förmåga att ständigt samla in uppgifter, information och data som bearbetas och sammanställs för att identifiera händelser i omvärlden, både nationellt och internationellt, vilket skapar underlag till en initial lägesuppfattning, säger Johan Modigh, chef för krisberedskapsavdelningen, KBA, på SOS Alarm.
SOS Alarm arbetar dygnet runt, årets alla dagar med att bevaka och analysera händelser som sker både i Sverige och i omvärlden. Informationen vidareförmedlas till andra svenska myndigheter, regioner, kommuner och övriga berörda i samhället.
En del av samhällets krisberedskap
KBA fungerar även som samverkansfunktion mellan myndigheter som har en tjänsteman i beredskap och andra offentliga aktörer genom att erbjuda en enkel kontaktväg som alltid är nåbar när krisen är framme. Det är också SOS Alarms krisberedskapsavdelning som tar emot begäran att utfärda VMA, Viktigt meddelande till allmänheten.
– Bevakningen av händelser som påverkar eller riskerar att påverka Sverige, svenska intressen eller samhällets skyddsvärden ger andra aktörer möjligheter att hantera den uppkomna situationen. Det kan vara avgörande för att vidta rätt åtgärder för att förebygga, mildra eller helt förhindra oönskade konsekvenser, förklarar Johan Modigh.
Det finns mycket som kan utsätta samhället för störningar och människor för fara, bland annat skogsbränder, olyckor, allvarliga elavbrott, farliga utsläpp och förorenat dricksvatten.
SOS Alarm informerar och delar vid sådana situationer underlag till lägesuppfattning till samtliga berörda myndigheter och andra som sedan kan vidta åtgärder.
Krishantering för företag
SOS Alarm har ett brett utbud av krisberedskapstjänster som används av företag, organisationer och myndigheter för att få tillgång till snabb information eller för att kunna starta sin egen krisledning.
– När en krissituation inträffar behöver information snabbt förmedlas till rätt instans hos rätt aktör samt löpande uppdateras och koordineras. Vi har lång erfarenhet av att hantera olyckor och kriser som ett stöd för företag, organisationer och myndigheter som snabbt behöver hjälp när en krissituation inträffar, avslutar Johan Modigh.
Fler artiklar
-
Så påverkar förhöjt terrorhot
När svenska Säkerhetspolisen i augusti höjde terrorhotnivån från ett ”förhöjt” till ett ”högt” hot, var detta i praktiken en uppmaning till berörda...
-
Översvämningar och vattenbrist
Sommaren ändrade snabbt karaktär, från torka till extrem nederbörd. Översvämningar drabbade flera områden i Sverige och nu märks ett ökat fokus på...
-
Allt fler felaktiga larmsamtal med ny teknik
Bilar, klockor och mobiler som larmar nödnumret 112 på egen hand kan rädda liv. Men problemet med felaktiga larmsamtal växer i takt med att allt fl...