– Vår uppgift är att se till att vi klarar av krigets krav, berättar Martin Lundblad, beredskapschef på SOS Alarm.
Vad innebär det att arbeta med beredskapsfrågor på SOS Alarm?
– Vi växlar upp för ett stärkt civilt försvar, ifall krisen eller kriget kommer. I praktiken betyder det att jag och mina kollegor ska säkerställa larmkedjans funktion oavsett omvärldsläge. Vi lever i en utmanande tid där störningar i omvärlden kan påverka det svenska samhället, vilket kan få effekter på nödnumret.
På vilket sätt bidrar SOS Alarm till utvecklingen av det civila försvaret?
– Ansvaret för 112 i Sverige är unikt för oss, men vi är inte ensamma i utvecklingen av Sveriges totalförsvar. Det gör vi tillsammans med våra partners. Vi genomgår liksom flera andra samhällsaktörer en förändringsresa mot stärkt redundans och uthållighet över tid. Tillsammans med våra partners på myndighets-, region- och kommunsidan säkerställer vi att hela larmkedjan
alltid fungerar.
Förra våren genomfördes försvarsmaktsövningen Aurora 23 med över 26 000 deltagande personer från 14 länder. Hur bidrog SOS Alarm till övningen?
– Vi behövde vara förberedda på olyckor inom ramen för övningen, men även att övningen skulle kunna påverka civila. Vi bevakade övningen genom att initiera en särskild organisation som kunde förutse och hantera eventuella händelser.
Tillsammans med Försvarsmakten skapade vi dagliga lägesbilder för att följa händelseförloppet och agera ifall något skulle uppstå.