Beredskapsarbete under utveckling

Sedan strukturreformen för krisberedskap och civilt försvar, som trädde i kraft 1 oktober 2022, har SOS Alarm arbetat med att anpassa den interna lednings- och krisorganisationen i linje med de sex regionala civilområdena. SOS Alarm finns representerade med en eller flera anläggningar i samtliga civilområden.

- Vi har utbildat och övat personal i krishantering utifrån den regionala indelningen, samt jobbat med att skapa rätt förutsättningar för att kunna utveckla samverkan på alla nivåer i systemet, säger Emelie de Lancey, beredskapsplanerare på SOS Alarm.

Övning är ett viktigt verktyg inom beredskapsarbetet och kan bidra både till ökad mental beredskap och identifiering av styrkor, brister och utvecklingsmöjligheter. Under året har SOS Alarm deltagit i ett antal nationella övningar, inklusive den nationella samverkansövningen SAMÖ 2023 och inom ramen för beredskapssektorn ”Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen” som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där SOS Alarm deltar som adjungerad.

- Både samverkansövningar och sektorsarbetet är värdefulla forum för att öka samarbetet med andra samhällsviktiga aktörer och hitta gemensamma vägar för att samordna åtgärder.

Försörjningsberedskap – förutsättning för egen uthållighet

En annan pelare i SOS Alarms beredskapsarbete under 2023 har varit försörjningsberedskap.

- Med försörjningsberedskap skapar vi en egen uthållighet och handlingskraft som ökar vår kontinuitetsförmåga under störda förhållanden. På så sätt minskar vi också risken för att bli en belastning för andra samhällsaktörer.

I början av sommaren varnades det för att det skulle bli en svår skogsbrandssommar, men med facit i hand fick många samhällsviktiga aktörer i stället fokusera på skyfall och översvämning samt den förhöjda terrorhotsnivån.

- Vårt mål inom arbetet med beredskap och civilt försvar är att höja den gemensamma förmågan och stärka strukturen från grunden, vilket i sig bidrar till snabb omställning och flexibilitet när krisen väl kommer.  

Under 2024 kommer arbetet med SOS Alarms roll i totalförsvaret att fortsätta.

- SOS Alarm har ett samhällsviktigt uppdrag genom Alarmeringsavtalet där nödnumret ska fortsätta fungera dygnet runt oavsett om Sverige befinner sig i fred eller höjd beredskap. Vi jobbar långsiktigt med den dimensionerande uppgiften som utgångspunkt och planerar för hur vi ska upprätthålla våra aktiviteter utifrån ett antal olika scenarion.

Läs mer från 112-rapporten