Snabbare onboarding i Kundcenter med digital medarbetare

Att onboarda nya kunder in i SOS Alarms system har just blivit lättare och mer effektiv tack vare en ny digital medarbetare. Driftsättningar som tidigare tog dagar kan nu göras på bara några timmar.

När en kund ska in i SOS Alarms system är det ofta många olika plattformar som ska prata med varandra och komplicerad data som ska behandlas i flera led. Hittills har den processen krävt en stor portion handpåläggning som tagit dagar, ibland flera veckor, för en person att säkerställa en säker driftsättning.

Som ett led i att erbjuda en mer effektiv onboarding för kunder har SOS Alarm smyglanserat en digital medarbetare, en så kallad Robotic Process Automation (RPA), som ska göra processen betydligt snabbare.

"Förut satt en person och gjorde allt det här jobbet varje dag i tre veckor. Nu sitter en robot och gör det på tre timmar. Det är en enorm intjäning i tid. Det gör det möjligt för våra partners och kunder att snabbare komma igång med sina larm", säger Kenny Lorentzon, chef på SOS Alarms Kundcenter.

Porträttbild på Kenny Lorentzon chef kundcenter på SOS Alarm.
Kenny Lorentzon, chef på SOS Alarms Kundcenter.

Kan leverera snabbare

Kunder förväntar sig idag att det mesta på nätet ska gå smidigt och snabbt. Och precis som när du beställer en produkt online och vill få den i brevlådan nästa dag, så förväntar sig larmkunder att de ska vara igång på några dagar. Att vänta skapar frustration.

Kenny Lorentzon betonar att RPA är en beprövad teknik som används bakom kulisserna i många olika tjänster på marknaden och att du säkert redan stött på den utan att veta om det. Och det är just det som är huvudsyftet: att allt flyter på smidigare.

"Nu har vi möjlighet på ett helt annat sätt att möta behoven av de här snabba affärerna och som önskar snabb implementation. När kunden väl bestämmer sig för att teckna avtal då vill man att det ska gå fort", säger Kenny Lorentzon.

Ett exempel:

SOS Alarm fick i uppdrag att mata in 6000 nya användare för en större larmkund. I normala fall hade den uppgiften tagit nästan en vecka. Nu gick det att göra på bara några timmar med en total besparing på 100 mantimmar.

Positivt gensvar

Uppgiften att snabba upp onboardingprocessen har varit en prioriterad fråga under en längre tid. Våren 2023 inledde Kenny Lorentzon, systemspecialisten Andreas Höglund och verksamhetsspecialisten Niclas Sindmark på SOS Alarm arbetet och har under en framgångsrik pilotperiod onboardat stora mängder trygghets- och personlarm på kort tid och med bibehållen kvalitet. 

Responsen från kunder och partners har varit överväldigande positiv:

"Vi har fått jättefin feedback både från partners och återförsäljare. Det är framförallt lycka för våra partners som känner trygghet i att vi kan leverera och hålla tidsplanen."

Utlovar mer funktioner

Den digitala medarbetaren, som internt fått namnet “Robin”, används idag skarpt på större driftsättningar men kräver under pilotfasen viss manuell styrning. I nuläget arbetar “Robin” i huvudsak med att lägga in ny information men på sikt är tanken att den också ska kunna ändra och avsluta data.

Målet är att Robin ska bli helt integrerad med Mina sidor så att kunder själva kan följa var i processen de befinner sig. Just bättre insyn är också en efterfrågad funktion  som nu möts.

"Nästa steg är att köra den på fler delar och integrera fler system så att den jobbar mer autonomt. Kunden ska kunna logga in på Mina sidor, mata in data, sen trycka på ‘Kör’, säger Kenny Lorentzon.

Fakta: Robotic Process Automation  

Enkelt förklarat är Robotic Process Automation (RPA) en teknik för att automatisera repetitiva och regelbaserade uppgifter i datorsystem och imiterande mänskliga ingrepp.

Det gör det möjligt att snabbt och noggrant utföra arbetsuppgifter som datainmatning och hantering av transaktioner, vilket minskar behovet av manuellt arbete, ökar effektiviteten och minskar risken för fel.

Fler artiklar

  • Så ser Gotlands beredskap ut

    Nyhet

    När Gotland blir avskuret från omvärlden kan ingen utifrån hjälpa dem. Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland, är mannen som ska se till att...

    Porträttbild på Rikard Von Zweigbergk i anslutning till en stadsbild på Gotland.
  • Därför är SOS Alarm viktig för Sveriges beredskap

    Nyhet

    Om kriget kommer till Sverige spelar SOS Alarm en central roll i totalförsvaret. Inte bara för att samhället ska fortsätta fungera – utan även för Sveriges f...

    En manlig operatör med headset som svarar på 112-samtal.